Architekci
Architektura oraz architekci

Architektura i nowoczesne budownictwo – Konkurs na pionowe zoo w Buenos Aires / Oglo

Posted in Uncategorized  by admin
May 8th, 2018

Architekci Oglo niedawno udostępnili nam swoją.
Hollow Tower.
w konkursie Vertical Zoo w Buenos Aires.
Ich rzeźbiarska propozycja ma działać jako obiekt polaryzacyjny w swoim otoczeniu w Buenos Aires, nie usuwając się z kontekstu miasta.
Dodatkowe zdjęcia i opis architektów po przerwie.
Historia wymazała biuro celne i jego molo, które znajdowało się w przeszłości w bramie wice-królewskiego miasta.
Rezerwat ekologiczny wyznacza teraz granicę stolicy Argentyny, Buenos Aires.
Podobnie jak sygnał, latarnia morska, pionowe zoo jest ustawione w grze kontrastowej, która prowadzi dialog z nieskończonym horyzontem, nadanym przez morze słodkowodne .
jak również przez Rio de la Plata i równinę Pampy.
Pozycja budynku ma na celu połączenie rezerwatu ekologicznego z ważnymi osiami miejskimi, takimi jak Libertador i Belgrano.
Uprzywilejowanie Południowego Dostępu do obszaru chronionego, pozycja wieży ma na celu zaoferowanie nowej polaryzacji tej części miasta.
Dzięki uprzejmości Oglo W kontynuacji tej opozycyjnej gry, niczym monolityczny kamień, menhir, Hollow Tower podkreśla naturę rezerwatu i dlatego go szanuje.
W przeciwieństwie do silnego zewnętrznego kształtu, wewnętrzna przestrzeń jest zaprojektowana przez kopanie skalistej masy.
Ta pustka porusza się w lewitacji nad ziemią rezerwatu ekologicznego, jak wertykalny zbiornik życia, fauny i flory, jak rezerwy w rezerwacie.
Wnęki wieży otrzymują różne gatunki zwierząt z zoo, dopasowane do niezależnych ekosystemów wokół centralnej pustki.
W kontrapunkcie tych przestrzeni roślinność osadzona jest w skalnych częściach masy budynku.
Wizyta w zoo zorganizowana jest jak pionowe przejście wzdłuż rzeźbiarskiego wnętrza menhiru.
Z wyzwolonego terenu wizja tej przestrzeni sugeruje odwiedzającym rezerwat ekologiczny różnorodność wszechświatów zwierzęcych.
Ptaszarnia w górnej części budynku zamyka centralną pustkę i otwiera budynek na niebo i horyzont.
Sekcja Architekci: Oglo Lokalizacja: Buenos Aires, Argentyna Zespół projektowy: Emmanuel de France, Arnaud Dambrine Obszar projektu: 3000 m2 Rok projektu: 2009
[hasła pokrewne: ogrodzenia betonowe, drzwi szklane, drzwi do kabiny prysznicowej ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: drzwi do kabiny prysznicowej drzwi szklane ogrodzenia betonowe